FI EN SE RU
image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc

Vardagens paradis är den första utställningen (se bilderna ovan) i min bildserie ”Terrariet”, som jag arbetar med som bäst. I det här projektet undersöker jag människan som en del av det finländska landskapet.

Genom att kombinera konstnärliga och dokumentära element samt krävande belysningstekniker har jag skapat ett landskap i vilket betraktaren kan sjunka in under en lång stund. I början utgick jag från enbart det visuella, men medan jag har arbetet med serien har jag märkt vissa förenande faktorer hos de personer jag fotograferar. Jag har hejdat människor på gatan som just då har förmedlat positiv energi i någon form; självsäkerhet, kärlek till nästan eller varför inte förmågan att le mot en obekant person.

Min arbetsmetod är speciell på det sättet att jag i stället för att gömma mig bakom kameran är i ständig kontakt med dem jag fotograferar. Fotografierna är alltså tagna medan vi samtalar, och många av dem kan helt enkelt föreställa ögonblick när tanken avbryts mitt i en mening.

Under utställningen kommer jag att med multimedieverket avslöja hur bilderna i verkligheten utformade sig. I multimedieproduktionen har jag haft stöd av fotografen Kari Kuukka.

Jag kommer att ha arbete med bildserien åtminstone två år till. Mitt mål är att skapa ett omfattande bildverk av dagens finländskhet. Liksom fotografen I. K. Inha som är känd från fotografins historia riktar jag kameran mot det som fascinerar mig själv och låter händelserna komma till mig. Vid sidan av den här utställningen kommer projektet också att resultera i en fotobok.

Julius Koivistoinen
Helsingfors den 25 februari 2013